Basiscursus fotobewerken met Lightroom

In deze basiscursus leer je werken met Adobe Lightroom 

Mijn foto’s staan in allerlei mapjes, waardoor ik foto’s moeilijk terug kan vinden. Hoe krijg ik weer orde in mijn fotobestanden?

Ik maak al hele goede foto’s 😉 maar ik zie bij andere fotografen nog veel mooiere foto’s die nabewerkt zijn. Kan ik dat ook leren?

Fotograferen is leuk, en je schiet al snel honderden of duizenden foto’s in korte tijd. Hoe houd je orde in je fotobestanden? Dat doe je met fotobeheer. Zelf gebruik ik daarvoor het programma Lightroom van Adobe. Bijkomend voordeel van Lightroom is dat je er ook je foto’s mee kunt bewerken en verbeteren! Adobe heeft speciaal voor fotografen het Adobe Creative Cloud fotografie combipakket samengesteld. Het bestaat uit Lightroom en Photoshop CC. De combi van deze programma’s is ijzersterk, omdat ze aan elkaar gekoppeld zijn.

Fotografeer je al een tijdje of vergelijk je jouw foto’s die standaard uit de camera komen met de foto’s van anderen, dan zie je soms verschillen. Ben je meer ervaren, dan ga je in RAW formaat fotograferen. Ten opzicht van JPG bevatten RAW fotobestanden ontzettend veel meer beeldinformatie. (JPG: 256 helderheidswaarden per kleurkanaal. RAW: 4096 helderheidswaarden per kleurkanaal). Daardoor kun je met een RAW foto veel meer uit je beeld halen dan met JPG.

JPG is een kant en klaar bestandsformaat dat direct kan worden geprint. Foto’s in RAW formaat moeten nog worden ‘ontwikkeld’. En dat doe je met een RAW converter, een programma onderdeel van Lightroom en Photoshop.

In deze basiscursus leer je hoe je Lightroom moet instellen en gebruiken voor fotobeheer en fotobewerking. In deze cursus ligt de nadruk op Lightroom (90% van de cursus) en maken we een uitstapje naar Photoshop en NIK (10%).

beeldbewerking

Roland Willemsen – fotograaf

De workshop wordt verzorgd door Roland Willemsen, een ervaren fotograaf die sinds 1998 trainingen geeft en dat sinds 2012 ook doet in o.a. Deventer.

Wat heb je nodig:

 • Laptop (+ muis)
 • Abonnement op Adobe Creative Cloud voor fotografen (nieuwste versie van Lightroom en Photoshop CC geïnstalleerd op je laptop en voorzien van de nieuwste automatische updates). Ook met een 30 dagen gratis Adobe CC proefabonnement kun je deelnemen.

Adobe Creative Cloud voor fotografen:
Om je te abonneren op Adobe Creative Cloud voor fotografen (Lightroom voor PC/MAC en tablet + Photoshop, mag op 2 PC’s en/of Mac’s geïnstalleerd worden) klik je het beste op onderstaand plaatje. Hier vind je meer informatie en eventuele kortingsacties van Adobe. Kies voor ‘fotografen’:

Doelgroep:

 • Mensen die willen leren werken met Adobe Lightroom
 • Priveles met 1 of 2 personen, groep op aanvraag
 • 90% van de aandacht ligt op Lightroom fotobeheer en fotobewerking en 10% van de aandacht ligt op Photoshop fotobewerking
 • Vooropleiding: ten minste basiskennis laptop gebruik

Handig om te weten: 

 • Kosten priveles: vanaf €697,- voor 6 modules, 2 personen vanaf €797,- (totaal)
 • Cursusboek ruim 500 pagina’s
 • Goede mix van theorie, demonstraties en zelf oefenen op je eigen laptop
 • Datum en locatie: in overleg

Basiscursus beeldbewerking
 •   Neem contact met me op voor het inplannen van de privecursus (vanaf €697) (ivm corona nog niet in te plannen)
    Neem contact met me op voor het inplannen van de cursus voor 2 (vanaf €797) (ivm corona nog niet in te plannen)

Alle fotografie cursussen en workshops vind je hier … 

Schrijf je in voor onze fanmail! en blijf op de hoogte van ons cursussen en workshop aanbod.